Zeewijck - 1851 Bik & Arnold Dubbel

MUIFELBROUWERIJ / Dubbel, 8.5%
Een krachtig donker bier waarin een subtiele kruidigheid strijd levert met een bombardement aan smaken uit de speciale gekarameliseerde moutsoorten.

Lees meer...
€2,35 Incl. btw
Levertijd: EU: 2-10 dagen / Buiten EU; 4 tot 15 dagen

Bik & Arnold dubbel is een krachtig donker bier waarin een subtiele kruidigheid strijd levert met een bombardement aan smaken uit de speciale gekarameliseerde moutsoorten. In vergelijking met andere dubbels is dit bier absoluut niet overdreven zoet van smaak, zeker gezien het wat hogere alcohol percentage van 8,5%. Het bier is verrassend goed doordrinkbaar voor zo’n zware jongen. De heren Bik en Arnold zouden er voorwaar trots op zijn geweest.

STUKJE HISTORIE;
Gaan we terug in de geschiedenis, dan komen bij de zwagers Adrianus Bik en Jan Willem Arnold, die in 1851 de Breesaap kopen, waarvan zij later weer een deel afstaan aan de Amsterdamsche Kanaal Maatschappij (AKM), zodat deze in staat is het Noordzeekanaal te graven. De heren Bik en Arnold tonen een ware pioniersgeest. Ondernemers in hart en nieren zijn het. Maar telkens opnieuw blijkt ook hun oprechte maatschappelijke belangstelling en laten zij hun sociale gevoel zegevieren. In 1867 richten zij de Burgerlijke Maatschappij op waarin 143,5 hectare van de Breesaap ten zuiden van het kanaal wordt ondergebracht. Dat vormt de basis voor het latere IJmuiden; het terrein wordt gedeeltelijk geëgaliseerd om er woningbouw en industrie te kunnen vestigen. Als Adrianus Bik in 1872 overlijdt staat Jan Willem Arnold er alleen voor, maar samen met zijn zaakwaarnemer Ingerman gaat hij voortvarend te werk. Zo presenteert de Maatschappij in 1877 een bescheiden bouwplan met ruimte voor woningen, industrie en visserij. Dat gaat vergezeld van 'voorschriften betreffende de bouw van woningen en de hygiëne daarvan'. Voor die tijd vooruitstrevende voorschriften, waarin de bouw van souterrains wordt verboden omdat daarin de allerarmsten in ongezonde omstandigheden zouden moeten leven.

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »